L'estiu i el sol estan sempre de la mà. Ens agrada prendre el sol i l'exposició a el sol cada dia té beneficis per a la nostra salut: estimula les defenses naturals de l'organisme ia més és una font de seratonina (hormona d ela felicitat) i que millora l'estat d'ànim.
El sol és agradable i a tots ens agrada presumir de to bronzejat però no a qualsevol preu, Prendre el sol sense protecció o no fer-ho correctament pot ser molt perillós per a la nostra pell.
Què és veritat i que és mentida en els factors solars?
Com es mesura el grau de protecció solar dels bronzejadors i protectors solars?
Què significa FPS i SPF?
Què és el Factor de Protecció Solar?
Què significa SPF?
El Factor de Protecció Solar (FPS o SPF) de les cremes, bronzejadors i protectors solars, són un nombre que indica el temps que el producte augmenta la capacitat de defensa de la pell enfront de el sol.
El SPF multiplica el temps a què la pell pot estar exposada a el sol sense risc.
Per exemple si la nostra pell aguanta fins a 10 minuts sense envermellir ni irritar-se, amb una crema amb SPF 30 estem protegits durant 30 minuts (que és l'indicador de la protecció) multiplicat per 10 minuts (el temps que la pell resisteix sense envermellir) la PROTECCIÓ SOLAR serà de 300 minuts (5 hores) de protecció perquè és el resultat d'SPF30 x 10 minuts.
En un altre exemple si apliquem una crema amb SPF30 la nostra pell quedaria protegida durant 600 minuts.
No podem guiar-nos només pel SPF o FPS ja que cal tenir en compte el tipus de pell de cada persona, la sensibilitat de cada pell i el temps d'exposició a el sol que la persona hagi acumulat en anys (la pell té memòria!) .
Classificació de les cremes, bronzejadors i protectors solars:
SPF 10 i SPF 20 -Protecció baixa
SPF25 35 - Protecció mitjana
SPF 40 i SPF 50 - Protecció alta
SPF 50 + - Protecció molt alta
Com puc saber quin és el meu tipus de pell per escollir el FPS o SPF?
A l'hora de triar el factor de protecció solar és important tenir en ba nostre to de pell, és a dir el que s'anomena fototipus.
La classificació de l'fototip o to de pell es fa tenint en compte la tonalitat, la capacitat de bronzejar i el temps mínim que triga la pell a mostrar irritació o cremada, després d'haver estat exposada a el sol sense protecció.
Tipus de to de pell o fototipus:
Fototip I: pell molt pàl·lida, com la dels pèl-rojos. Gairebé sempre es cremen i és complicat que arribin a bronzejar-se. Tendeixen a patir reaccions al·lèrgiques davant el sol.
Fototip II: pell blanca i sensible. Solen ser persones amb els cabells rossos o clar. Tampoc arriben a agafar color bru i també són sensibles a reaccions al·lèrgiques pel sol.
Fototip III: pells de color intermedi. Solen correspondre a persones amb els cabells castany, capaços d'agafar una mica de bronzejat.
Fototip IV: pells fosques de persones amb els cabells negre. Es bronzegen fàcilment i amb rapidesa.
Fototip V: pells caracteritzades per ser una mica més fosques que en el fototip anterior.
Fototip VI: pells de persones negres.
Segueix-nos a Instagram @Ensaludate i Facebook @Saludteresapons i descobreix descomptes exclusius per als nostres clients i novetats en salut, cosmètica natural i per perdre pes
El grau d'absorció de crema protectora o bronzejador és diferent en cada persona. A més hi ha zones de el cos més delicades que altres, on la pell és més prima.
Per tant és difícil establir una regla fixa de repetir l'aplicació d'un factor solar durant un període de temps fix perquè poden influir molts condicionants: el bany a la piscina o platja, assecar-se amb la tovallola o suar en excés.
Com a regla bàsica s'aconsella que cada 2 hores aproximadament s'apliqui de nou el protector solar. Quan et banyes sovint o si ets propens a suar de manera abundant, s'ha d'aplicar el protector solar cada 40 minuts.
Cada vegada que ens eixuguem amb la tovallola hem de repetir novament l'aplicació del la crema o protector solar.
Els especialistes recomanen aplicar la crema solar 30 minuts abans de l'exposició a el sol, perquè els filtres solars tinguin temps de ser absorbits per les capes més profundes de la pell i, per tant, l'efecte de la crema sigui complet.
Des de la AECC alerten que els carcinomes de pell a Espanya tenen una taxa d'incidència de 47 casos per 100.000 habitants en l'any 2020, amb una tendència a l'augment de la incidència en els últims anys.
Quina diferència hi ha entre el factor de protecció físic i el químic?
--- Els filtres solars físics són filtres naturals que estan compostos per òxid de zinc, òxid de titani, talc, mica i òxid de ferro.
Què fan els filtres solars físics: Proporcionen a la pell una capa sòlida de protecció, que absorbeix la radiació i la reflecteix i així s'evita que penetri a la pell.
Té una textura espessa i de color blanquinós.
--- Els filtres solars químics tenen una formulació química i protegeix la pell absorbint els raigs solars.
Els filtres solars químics normalment es componen de molècules a base de carboni, oxigen i hidrogen i tenen un acabat totalment transparent.
¿Totes les radiacions solars no són iguals?
L'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia informa que no tots els fotoprotectors són iguals i per això és interessant que especifiquin el nivell de fotoprotecció que a més de ser alt, sigui fotoestable i protegeixi enfront de dos tipus de radiació ultraviolada A i B:
Tipus de radiació solar:
Radiació ultraviolada A: penetren en les capes més profundes de la pell.
Poden ser causa de l'aparició de l'envelliment de la pell i l'aparició d'arrugues i taques.
Radiació ultraviolada B: incideixen directament en l'epidermis, la capa més superficial de la pell.
Aquest tipus de radiació és la responsable que s'activi la melanina i la pell es bronzegi, però també en algunes pells és la causa de cremades provocades pel sol, així com de possibles al·lèrgies i fins i tot càncer de pell.
Segueix-nos a Instagram @EnsaludateiFacebook @Saludteresapons i descobreix descomptes exclusius per als nostres clients i novetats en salut, cosmètica natural i per perdre pes
Els nostres clients confien en nosaltres
Opinions dels nostres clients
Rep les nostres novetats